Reisbureau Vietnam Journey
 Individuele Vietnamreizen
» Emerging Vietnam 7 dagen
» Vietnam Panorama 9 dagen
» Vietnam Heritage 11 dagen
» Vietnam Variety 13 dagen
» Vietnam Experience15 dagen
» Hotels
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

 Individuele Fietstochten
» Delta Discovery 3 dagen
» Delta Discovery 4 dagen
» Delta Discovery 6 dagen
» Delta Discovery 8 dagen
» Delta Discovery Eco 4 dagen
» Delta Discovery Eco 7 dagen
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers

 Groepsreis op maat
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

Reisinformatie Vietnam
» Sfeer proeven
» Reisinformatie
» Reisverhalen
» Reisboeken
» Veelgestelde vragen
» Visum
» Ambassade
» Geld
» Duiken
» Links

Reisbestemmingen Vietnam
» Cultuur
» Natuur
» Steden
» Strand
» Bergvolken
» Meer bestemmingen
» Cambodja
» Laos

Gratis
» Gratis fietsroutes
» Gratis nieuwsbrief

Over Vietnam Journey
» Introductie
» De 10 voordelen
» Projecten met een goed doel
» Reactie
» Home

Vietnam Journey in de pers

sfeer vietnam

Ao Dai  |  Apenbruggetje  |  Brommermasker  |  Buffeljongen  |  Cyclo  |  Drakenfruit
Duwboot  |  Huisaltaar  |  Hurkzit  |  Juk  |  Kleurrijke wierook  |  Loempia's  |  Mandenman
Olifantenorenvis  |  Pyjama overdag  |  Rijsthoed  |  Shuttletennis  |  Slangenwijn  |  Tay Chi
Waterpoppen


Ao Dai
Nieuwslezeressen, afgestuurde jongedames op sollicitatiegesprek, omaatjes die het mausoleum van Oom Ho komen bezoeken – allemaal dragen ze een ao dai! Een ao dai (spreek uit: au-jaai in het zuiden, au-zaai in het noorden) is een kleurrijke, op maat gemaakte jurk die over een broek met lange pijpen wordt gedragen. Schoolmeisjes dragen een witte, oudere dames geven de voorkeur aan een donkere kleur, en daartussen zijn ze in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, zelfs beschilderd of voorzien van glittertjes. De broek is wit of in dezelfde kleur als de jurk, maar op het platteland meestal zwart vanwege de modderige wegen. Juist in moderne tijden wordt de ao dai beschouwd als buitengewoon modieus en een symbool voor Vietnamese charme.

Bovenkant pagina


Apenbruggetje
Met twee enorme delta's (de Rode Rivierdelta in het noorden en de Mekongdelta in het zuiden), is het geen verrassing dat Vietnam een waterland is. Deze bruggetjes worden gemaakt van bamboe en vereisen veel behendigheid!

Bovenkant pagina


Brommermasker
Om zich tegen zon en stof te beschermen, dragen veel Vietnamese vrouwen op de brommer lange handschoenen tot over hun ellebogen en doekjes voor hun gezicht. Ze zijn er in allerlei kleuren. Zelfs toen de brommerhelm in 2007 (na meerdere mislukte pogingen) eindelijk echt verplicht werd gesteld, verloren de maskertjes niet aan populariteit.

Bovenkant pagina


Buffeljongen
Jongens zorgen op het platteland voor de waterbuffels. Tijdens uw reis ziet u ze regelmatig op de rug van hun 'huisdier' zitten, of hem door de rijstvelden leiden.

Bovenkant pagina


Cyclo (Xich Lo)
De Vietnamese versie van een riksja is een mooi voorbeeld van een Frans leenwoord. Je kunt dit met recht een eersterangs ervaring van het Vietnamese straatleven noemen, want je zit niet achter maar vóór de chauffeur van de fietstaxi. De cyclo verliest rap terrein aan de brommer en auto, maar dagelijks zijn er nog steeds velen die er gebruik van maken.

Bovenkant pagina


Drakenfruit
Op de droge vlakten tussen Nha Trang en Ho Chi Minh City wordt het friszoete 'drakenfruit' verbouwd. De naam is afgeleid van de cactusachtig plant die met zijn lange armen iets weg heeft van een 'groene draak'. Dit curieuze, knalroze fruit, qua vorm en grootte vergelijkbaar met een kleine ananas, is van binnen wit (of soms ook roze) met zwarte pitjes.

Bovenkant pagina


Duwboot
Dit is merkwaardig, het lijkt op een roeiboot, maar deze vrouw trékt niet aan haar spanen, ze duwt ze. Er bestaat ook een variant waarbij de spanen liggend met de benen worden voortbewogen, dat lijkt nog het meeste op een ligfiets te water.

Bovenkant pagina


Huisaltaar
Om allerhande (kwel)geesten tevreden te houden, staat in vrijwel ieder huis een klein altaar. Ook in tuinen, winkels en restaurants komt u deze onderkomens tegen. Regelmatig offeren Vietnamezen er fruit of andere etenswaar, of branden er wierook.

Bovenkant pagina


Hurkzit
Hoe lang kan u zo zitten? Tien tellen? Een minuut? Vietnamezen kunnen urenlang gehurkt zitten. Sterker nog, ze vinden het heerlijk ontspannend!

Bovenkant pagina


Juk
Twee rieten manden aan een bamboe stok op je schouder: dat is in Vietnam de traditionele manier om je spullen te vervoeren. Vraag op een markt eens om zo'n last een stukje te dragen, soms weegt het meer dan de eigenaresse zelf.

Bovenkant pagina


Kleurrijke wierook
Wierook kent u natuurlijk, maar de verschillende kleuren die de Vietnamezen er aan geven zullen u toch verbazen. Vooral in Hue maken ze er fraaie opstellingen van.

Bovenkant pagina


Loempia's (Cha Gio)
Vietnamese, gefrituurde loempia's zijn wereldwijd beroemd. Ze bevatten verse groenten en vlees of een garnaal en worden gerold in rijstpapier dat in de zon is gedroogd (foto onder). Tip: vouw er eens een blaadje sla omheen en doop 'm dan in het schaaltje vissaus naast uw bord.Bovenkant pagina


Mandenman
In Vietnam komen regelmatig verkopers langs de deur, met hun waren aan en op hun fiets gebonden. Je ziet dit nog veel in de kleinere gemeenschappen in de Mekongdelta en de Rode Rivierdelta in het noorden. De meneer op de foto verkoopt iets soortgelijks: rieten fuiken.

Bovenkant pagina


Olifantenorenvis
De vis waar de bewoners van de Mekongdelta het meest trots op zijn, is de 'olifantenorenvis'. Niet alleen zijn forse 'oren' (in feite kieuwen), maar ook de manier waarop hij wordt geserveerd trekt de aandacht.

Bovenkant pagina


Pyjama overdag
Veel buitenlandse bezoekers zijn verbaasd om overdag Vietnamezen in pyjama te zien rondlopen. Zijn ze nog niet wakker? Gaan ze al naar bed? Of zijn ze soms ziek? Nee, het antwoord is simpeler: pyjama's zijn licht en luchtig en in een tropisch klimaat dus veel comfortabeler dan een spijkerbroek.

Bovenkant pagina


Rijsthoed
Zonder twijfel is de konische rijsthoed (Non La) het meest herkenbare symbool van Vietnam. Dit hoofddeksel is goedkoop en vederlicht en biedt bescherming tegen zon en regen. De mooiste komen uit de keizersstad Hue, want daar weven ze er kleine plaatjes of zelf poŽzie in, wat zichtbaar wordt als u de hoed tegen het licht houdt.

Bovenkant pagina


Shuttletennis
Voor de meest populaire sport in Vietnam is niet meer nodig dan een plastic veertje van een paar duizend dong en lenige benen. 's Ochtends vroeg en aan het eind van de middag staan jonge mannen eindeloos dit spelletje te oefenen. Meedoen mag altijd, maar als de shuttle je armen of handen raakt, dan ben je af.

Bovenkant pagina


Slangenwijn
Noem het een traditie, of Viagra voor de gewone man, feit is dat slangenwijn om uiteenlopende redenen door de eeuwen heen als buitengewone tractatie werd beschouwd. Een probaat middel tegen vele kwalen. Tevens een apart souvenir voor wie geen scrupules heeft over de slangenkweek die voor deze folklore benodigd is.

Bovenkant pagina


Tay Chi
Terwijl in moderne huishoudens om half zes de aerobics-muziek uit de luidsprekers van de televisie schettert, begeven oudere Vietnamezen zich graag naar openbare plaatsen als het Hoan Kiem-meer in Hanoi om daar Tay Chi te oefenen. Als u vroeg genoeg bent, wordt u vanzelfsprekend uitgenodigd om mee te doen.

Bovenkant pagina


Waterpoppen
Deze kleurrijke poppen zijn uiterst vermakelijk. Kinderen zijn gek op de actie op het water, ouderen waarderen de eeuwenoude legenden die worden uitgebeeld. De waterpoppen worden tot leven gebracht door poppenspelers die achter een scherm – en dus onzichtbaar – tot hun middel in een vijver staan. In waterpoppentheaters in Hanoi worden dagelijks voorstellingen gegeven. Ook andere, kleinere theaters door het land bieden af en toe een show.

Bovenkant pagina


© 2001-2020 Copyright tekst en illustraties Vietnam Journey B.V. Alle rechten voorbehouden. Overname niet toegestaan.