Reisbureau Vietnam Journey
 Individuele Vietnamreizen
» Emerging Vietnam 7 dagen
» Vietnam Panorama 9 dagen
» Vietnam Heritage 11 dagen
» Vietnam Variety 13 dagen
» Vietnam Experience15 dagen
» Hotels
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

 Individuele Fietstochten
» Delta Discovery 3 dagen
» Delta Discovery 4 dagen
» Delta Discovery 6 dagen
» Delta Discovery 8 dagen
» Delta Discovery Eco 4 dagen
» Delta Discovery Eco 7 dagen
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers

 Groepsreis op maat
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

Reisinformatie Vietnam
» Sfeer proeven
» Reisinformatie
» Reisverhalen
» Reisboeken
» Veelgestelde vragen
» Visum
» Ambassade
» Geld
» Duiken
» Links

Reisbestemmingen Vietnam
» Cultuur
» Natuur
» Steden
» Strand
» Bergvolken
» Meer bestemmingen
» Cambodja
» Laos

Gratis
» Gratis fietsroutes
» Gratis nieuwsbrief

Over Vietnam Journey
» Introductie
» De 10 voordelen
» Projecten met een goed doel
» Reactie
» Home

Vietnam Journey in de pers

vragen vietnam

Hoe zit het met de oorlog?
Hoe veilig is Vietnam?
Hoe gevaarlijk zijn de overstromingen in Vietnam?
Is er een groot verschil tussen de mensen in het noorden en het zuiden?
Kan ik rond Tet gewoon rondreizen?
Wanneer is het mausoleum van Ho Chi Minh geopend?
Is Vietnam ook geschikt voor kinderen?
Is Vietnam ook geschikt voor senioren?
Is Vietnam ook geschikt voor lichamelijk gehandicapten?
Is het mogelijk de Fansipan in Sapa te beklimmen?
Kan ik een Vietnamese SIM-kaart gebruiken?
Hoeveel tijd heb ik nodig om Vietnam te zien?
Is zelfstandig reizen mogelijk in Vietnam?
Bestaan er ook groepsreizen naar Vietnam?
Waarom lijken alle Vietnamreizen zo op elkaar?
Wordt Vietnam niet erg toeristisch?

Tip: Er is ook een pagina met veelgestelde vragen over onze individuele Vietnamreizen en een pagina met veelgestelde vragen over onze individuele fietstochten in de Mekongdelta.


Hoe zit het met de oorlog?
Kijk naar de toekomst, vergeet de oorlog – dat is wat de Vietnamezen u zullen antwoorden. Saigon viel in 1975 dus het is al weer decennia vrede in hun land. Nog maar een zeer klein deel van de snel groeiende bevolking heeft de oorlog bewust meegemaakt. Slechts een aantal musea en bomkraters (inmiddels meestal in gebruik als visvijver) brengen het conflict met de Verenigde Staten in herinnering. In de boeiendste rondreizen ligt de nadruk op het moderne Vietnam, en vooral op de veranderingen tussen oud en nieuw, traditie en vernieuwing.

Bovenkant pagina


Hoe veilig is Vietnam?
Reizigers vinden Vietnam meestal een erg veilige bestemming. Zakkenrollers en in incidentele gevallen tasjesdieven op brommers kunnen echter toeslaan, net als in andere toeristencentra in de wereld. Loop niet met waardevolle spullen over straat, maar bewaar ze in het kluisje op uw kamer of geef ze af bij de receptie van uw hotel. Op de Global Peace Index wordt Vietnam tamelijk gunstig beoordeeld.

Bovenkant pagina


Hoe gevaarlijk zijn de overstromingen in Vietnam?
Zware regenval en overstromingen teisteren Vietnam vrijwel elk najaar (oktober, november, begin december). Reizigers die dit risico liever mijden, kunnen hun reis beter in een andere periode plannen. Door de aanleg van dammen is de overlast op sommige plaatsen minder dan in het verleden, bijvoorbeeld in Hue.

Bovenkant pagina


Is er een groot verschil tussen de mensen in het noorden en het zuiden?
Vietnamezen in het noorden zijn wat stugger. In het zuiden wordt er bijvoorbeeld vaker naar u gelachen en geroepen dan in het noorden. Men stelt vaak dat dit komt door het klimaat en door langere blootstelling aan de planeconomie. Sommige reizigers valt op dat stoelen van cafeetjes in het noorden vaker naar binnen gericht staan en in het zuiden naar buiten. In Vietnam vinden sommige mensen dat het verschil afneemt - onder meer doordat men meer verdient en kan reizen, anderen spreken dat tegen.

Bovenkant pagina


Kan ik rond Tet gewoon rondreizen?
Tet (Nieuwjaar volgens de maankalender) is verreweg de belangrijkste sociale gebeurtenis in Vietnam. Gekscherend is het ons Sinterklaasfeest, Kerstmis en Oud & Nieuw tegelijk. Veel Vietnamezen, ook die in het buitenland wonen, bezoeken hun familieleden, dus er wordt rond die tijd veel gereisd. Met name aan de kust (Nha Trang, Danang) en in de bergplaatsen Dalat en Sapa is het overvol. Toch kunt u rond Tet gewoon rondreizen, mits u tijdig uw transport en accommodatie regelt. De laatste dagen voor Tet is iedereen druk in de weer met de laatste inkopen, dat is dus een leuke tijd. Op Nieuwjaarsdag is het relatief rustig op straat, want iedereen is op bezoek bij familie. Markten en veel winkels en restaurants zijn dicht. U kunt altijd wel ergens wat eten, maar de keuze is aanzienlijk minder.

Bovenkant pagina


vietnam reizen met kinderenWanneer is het mausoleum van Ho Chi Minh geopend?
Het mausoleum van Ho Chi Minh staat niet in Ho Chi Minh City, maar in Hanoi en is vaker dicht dan open. Om te beginnen is het in oktober en november soms enige tijd gesloten wegens onderhoud (dit is elk jaar anders). Daarnaast is het elke maandag en vrijdag dicht. Op alle andere dagen is het enkel 's ochtends open, 's zomers van 07:30 tot 10:30, 's winters van 08:00 tot 10:00. Van de buitenkant mag u foto's nemen en filmen, maar binnen niet. Met een camera, tas, korte broek of kleding zonder mouwen, mag u niet naar binnen. U mag uitsluitend langzaam, twee-aan-twee en zonder te praten langs de baar lopen.

Bovenkant pagina


vietnam reizen met kinderenIs Vietnam ook geschikt voor kinderen?
Niet voor de allerjongsten, niet alle bestemmingen, en niet in april-mei in het zuiden vanwege de warmte. Maar voor kinderen vanaf een jaar of acht zal een reis door Vietnam een verrijkende ervaring zijn. In dit kinderrijke land zult u voortdurend in het centrum van de belangstelling staan, wat vaak leuk is, maar soms ook erg vermoeiend. Regelmatig een hotel met zwembad of een middag aan het strand draagt bij aan een geslaagde reis. Grote kans dat een bezoek aan een Vietnamese school hun leven verandert; en over een bezoek aan een nationaal park kun je later natuurlijk reuze stoere verhalen vertellen.

Bovenkant pagina


Is Vietnam ook geschikt voor senioren?
Ja, mits in goede conditie. Denk er wel aan dat u op diverse plaatsen in Vietnam een stukje dient te klimmen (Parfumpagode, grot in Halong Bay, Marble Mountains, grotten van Phong Nha). Prettige bijkomstigheid is dat senioren overal in Vietnam met respect worden behandeld.

Bovenkant pagina


Is Vietnam ook geschikt voor lichamelijk gehandicapten?
Ja, door de oorlog kent het land zelf een fors aantal gehandicapten, dus niemand kijkt er van op. Helaas is het aantal hotels met aanpassingen voor gehandicapten beperkt, dus goede begeleiding is noodzakelijk. Vietnam is een land van trappen en trapjes, en dat is wel eens lastig. Maar wie dat voor lief neemt, staat een enerverende reis te wachten.

Bovenkant pagina


Is het mogelijk de Fansipan in Sapa te beklimmen?
Sinds 2016 kunt u met een kabelbaan, maar het is ook nog steeds mogelijk de Fansipan te voet te bedwingen. Dit is de hoogste berg van Vietnam (3.143 meter), dus het is een pittige tocht. De beklimming vereist een goede conditie en degelijke basisuitrusting (geen touwen e.d.), en duurt meestal drie dagen: de eerste dag naar een basiskamp, de tweede dag op en neer naar de top en de derde dag terug naar Sapa. Een gevorderde bergwandelaar kan de laatste twee trajecten op een dag combineren. Onderneem de excursie in het voor- of najaar, want in 's winters is het te koud en 's zomers te nat. Ga uitsluitend met een ervaren gids, want door modderstromen kunnen paden plotseling ontoegankelijk worden.

Bovenkant pagina


Kan ik een Vietnamese SIM-kaart gebruiken?
In Vietnamese winkelstraten zijn nog meer mobiele telefoonwinkels dan in Nederland of België en allemaal verkopen ze u graag een prepaid SIM-kaart van een Vietnamese telefoonmaatschappij. Dit werkt prima, mits uw meegebrachte telefoon simlockvrij is (dat zijn ze tegenwoordig vrijwel altijd). U kunt ook ter plaatse voor een paar tientjes een eenvoudige telefoon kopen. Tip: als u met een wat groter gezelschap reist, bijvoorbeeld bevriende stellen of ouders met kinderen, koop dan meerdere SIM-kaarten om makkelijk onafhankelijk van elkaar ergens heen te kunnen gaan, of elkaar in de drukte van Hanoi of Ho Chi Minh City weer vlot te kunnen terugvinden.

Bovenkant pagina


Hoeveel tijd heb ik nodig om Vietnam te zien?
De afstand Hanoi - Ho Chi Minh City is hetzelfde als Amsterdam - Pyreneeën (1140 km hemelsbreed) en de afstand van het noordelijkste puntje van Vietnam (Ha Giang) naar het zuidelijkste puntje (Ca Mau) is hetzelfde als van Schiermonnikoog naar de wreef van de Italiaanse laars (1640 km hemelsbreed). Als u de 5 H's wilt zien (Hanoi, Halong Bay, Hue, Hoi An en Ho Chi Minh City, zoals bijvoorbeeld in onze basisreis Vietnam Heritage) en een aantal dagtrips wilt maken, dan heeft u al snel twee weken nodig. Met een bezoek aan het strand of de Mekongdelta wordt uw reis compleet, reken dan op een week of drie. Wilt u ook naar de nationale parken of de bergen in het noorden, dan zit u al snel aan vier weken. Om alle relevante bezienswaardigheden in het land te bezoeken, zou zes tot acht weken nodig zijn.

Bovenkant pagina


Is zelfstandig reizen mogelijk in Vietnam?
Ja, veel mensen reizen op eigen gelegenheid ('op de bonnefooi') door Vietnam. Dit is meestal (maar niet altijd) goedkoper dan een reis die u vooraf in Nederland of België boekt. Nadeel is dat u onderweg tijd kwijt bent aan de organisatie van uw reis en u af en toe zult moeten improviseren als bijvoorbeeld een vlucht of hotel volgeboekt blijkt te zijn. Beschikt u over voldoende tijd dan hoeft dat geen probleem te zijn, maar met een intensief programma zult u wellicht een of meer geplande bestemmingen moeten inkorten of overslaan. Dat gebeurt dan vooral tegen het einde van de reis, want door de vorm van het land kun je in Vietnam niet een stukje 'afsnijden'. Daarnaast is het opvallend dat in deze categorie in Vietnam eigenlijk alleen maar budgetreizen over de gebaande wegen worden aangeboden. Bijna alle 'onafhankelijke' reizigers komen daardoor terecht in het circuit van de reizigerscafé's, die journalist Fred Vermeulen beschreef als "café's die je om budget-redenen helaas niet altijd links kunt laten liggen (..) noch de bijbehorende backpack-clientèle die het bij voortduring heeft over wie-wat-waar het goedkoopste is en altijd meer geïnteresseerd lijkt in het vertellen van eigen eerdere reiservaringen dan in het grondig analyseren van wat er tijdens deze trip eigenlijk allemaal gebeurt". Een citaat van een van hen: "It's difficult to travel independently and get off the beaten track." Wie dat laatste niet als voorwaarde stelt, heeft op zo'n manier beslist ook een leuke reis.

Bovenkant pagina


Bestaan er ook groepsreizen naar Vietnam?
Jazeker, er zijn in Nederland en België diverse aanbieders van groepsreizen. Kies een groepsreis die bij u past. Zoekt u eenvoudige, middenklasse of juist wat betere hotels? Wilt u kort of lang van huis? Wilt u lunches en/of diners inclusief of juist niet? Wilt u een reis met een vol programma of juist met veel vrije tijd?

Bovenkant pagina


Waarom lijken alle Vietnamreizen zo op elkaar?
Schijn bedriegt. Door de vorm van het land en het beperkte aantal wegen gaan de meeste routes langs de kust. Daar lijken de reizen inderdaad veel op elkaar. Maar in de Mekongdelta in het zuiden en de wijde omgeving van Hanoi in het noorden zijn wel degelijk verschillen in bestemmingen mogelijk. Ook qua voorwaarden wijken reizen sterk af. Bieden uw hotels voldoende comfort? Bevat uw reis voldoende rustpunten en voldoende bijzondere attracties? Gaat er een lokale gids mee? Voorts onderscheiden goede Vietnamreizen zich van slechte door correcte spelling van de plaatsnamen.

Bovenkant pagina


Wordt Vietnam niet erg toeristisch?
Op enkele populaire bestemmingen krijg je beslist die indruk, maar in absolute aantallen valt nog wel mee. De afgelopen jaren telde Vietnam de volgende aantallen buitenlandse bezoekers:
1995: 1,3 miljoen
2000: 2,1 miljoen
2005: 3,5 miljoen
2010: 5,0 miljoen
2015: 7,9 miljoen
2018: 15,5 miljoen
2019: 18 miljoen
2020: 20 miljoen?
Om e.e.a. in perspectief te plaatsen: Nederland ontving in 2019 ruim 21 miljoen buitenlandse toeristen (terwijl Vietnam acht keer zo groot is), Thailand bijna 40 miljoen, en landen als China, Italië (even groot als Vietnam) en Frankrijk nog veel meer!

Bovenkant pagina


© 2001-2020 Copyright tekst en illustraties Vietnam Journey B.V. Alle rechten voorbehouden. Overname niet toegestaan.