Reisbureau Vietnam Journey
 Individuele Vietnamreizen
» Emerging Vietnam 7 dagen
» Vietnam Panorama 9 dagen
» Vietnam Heritage 11 dagen
» Vietnam Variety 13 dagen
» Vietnam Experience15 dagen
» Hotels
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

 Individuele Fietstochten
» Delta Discovery 3 dagen
» Delta Discovery 4 dagen
» Delta Discovery 6 dagen
» Delta Discovery 8 dagen
» Delta Discovery Eco 4 dagen
» Delta Discovery Eco 7 dagen
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers

 Groepsreis op maat
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

Reisinformatie Vietnam
» Sfeer proeven
» Reisinformatie
» Reisverhalen
» Reisboeken
» Veelgestelde vragen
» Visum
» Ambassade
» Geld
» Duiken
» Links

Reisbestemmingen Vietnam
» Cultuur
» Natuur
» Steden
» Strand
» Bergvolken
» Meer bestemmingen
» Cambodja
» Laos

Gratis
» Gratis fietsroutes
» Gratis nieuwsbrief

Over Vietnam Journey
» Introductie
» De 10 voordelen
» Projecten met een goed doel
» Reactie
» Home

Vietnam Journey in de pers

reisinformatie vietnam

Voor vertrek  |  Geldzaken  |  Communicatie  |  De Vietnamese keuken
Gezondheid en veiligheid  |  Meer over Vietnam


Voor vertrek

Paspoort en visum

Reizigers naar Vietnam hebben altijd een geldig paspoort en visum nodig. Vanaf de dag dat u aankomt in Vietnam, dient uw paspoort nog tenminste zes maanden geldig te zijn. Voor de meeste reizigers is een toeristenvisum met een geldigheidsduur van een maand geschikt, maar er bestaan ook visa voor een langer verblijf en/of een ander reisdoel. Verlengingen (extensions) zijn doorgaans eenvoudig verkrijgbaar.
Hotels moeten hun gasten registreren bij de politie. Reizigers dienen hiervoor bij ieder hotel hun paspoort af te geven, samen met het visumnummer.

Immigratiepolitie en douane

Iedere reiziger mag een kleine hoeveelheid geschenken, rookwaren en alcoholische drank belastingvrij het land inbrengen. Elektronische apparatuur en juwelen anders dan voor eigen gebruik moeten worden aangegeven, net als contant geld en edelmetaal ter waarde van meer dan $3.000.
In Westerse ogen is het vliegveldpersoneel onbeleefd en wordt er traag gewerkt. Verlies uw geduld niet.
Bij vertrek dient een exportvergunning te worden overlegd voor commerciële goederen en artikelen met een hoge waarde. Vietnamees geld, antiek en sommige producten van hardhout zijn verboden uit te voeren.

Verzekeringen

Een reis- en ongevallenverzekering wordt sterk geadviseerd. U bent dan gedekt tegen de gevolgen van diefstal, ongeval en ziekte. Vraag altijd om rekeningen van artsen en ziekenhuizen en laat in geval van diefstal een politierapport opmaken.
Een annuleringsverzekering is aan te raden. U krijgt dan uw reissom terug, of een deel daarvan, als uw reis om een geldige reden niet kan doorgaan of wordt onderbroken.
Neem uw verzekeringspapieren (met alarmnummers) mee op reis.

Bagage

U reist het makkelijkst als u zo min mogelijk meeneemt. In nagenoeg ieder hotel kunt u uw kleding laten wassen. Houd bij vertrek wat ruimte over in uw koffer voor souvenirs.
Veel reizigers hebben ook baat bij de volgende zaken: zonnebril, hoed of petje, zonnebrandcrème, (uitschuifbare) paraplu, oordopjes, opblaasbaar nekkussentje (voor in het vliegtuig en eventueel in de bus), badhanddoek (voor aan het strand), kleine zaklantaarn (voor stroomstoringen en een bezoek aan grotten) en een rugzakje (voor excursies). Maakt u gebruik van een nachttrein dan kan een lakenzak met sloop extra comfort bieden. Tijdens meerdaagse wandeltochten kan een klamboe nodig zijn. Denk ook aan de artikelen die staan genoemd in de paragrafen Kleding en Genezing.

Kleding

Een kledingadvies is afhankelijk van uw reisbestemming in Vietnam en de tijd van het jaar dat u reist (zie ook de paragraaf Klimaat). Doorgaans zult u zomerkleding dragen, katoen zit het prettigst. Gaat u in de winter naar het noorden neem dan ook een trui en jack mee. Vergeet ook uw zwemkleding en een regenjas niet.
Het is aan te raden in het openbaar enigszins conservatieve kleding te dragen. Voor een bezoek aan een pagode of een kerk is een lange broek of lange rok vereist.
Voor een bezoek aan Vietnamese autoriteiten kunt u het beste nette, zakelijke kleding kiezen.
Ingelopen, lichte, stevige wandelschoenen met een goed profiel voor overdag, een paar makkelijk zittende schoenen voor 's avonds en badslippers voor op de hotelkamer vormen het meest geschikte schoeisel.

Fotografie en video

Vietnam is een uitermate fotogeniek land, dus als fotograferen of filmen uw hobby is, neem dan vooral uw apparatuur mee. Incidenteel maken Vietnamezen duidelijk niet gefotografeerd te willen worden, maar meestal vinden ze het juist leuk. Foto's nemen op religieuze plaatsen stuit ook zelden op problemen. Het is verboden politieagenten, militairen en vliegvelden te fotograferen.
Geheugenkaarten, videofilm en batterijen zijn volop verkrijgbaar en niet duur. In alle toeristencentra kunt u digitale foto's laten afdrukken of op CD laten zetten.
Incidenteel moet u een toeslag betalen om uw foto- of videocamera te mogen gebruiken.

Cadeautjes

Voor de vele kinderen die u tijdens uw reis ontmoet, is het leuk om wat kleine geschenken mee te nemen zoals ballonnen, pennen, viltstiften, potloden (in dat geval ook gum en een puntenslijper) of kleding. Al deze spullen kunt u ook ter plaatse kopen. Sommige kinderen vinden muntjes ook leuk. Snoepgoed wordt afgeraden, omdat de meeste kinderen zelden of nooit een tandarts bezoeken. Werk bedelen niet in de hand, en geef uw geschenken bij voorkeur op afgelegen plaatsen of aan een school. Een leerkracht weet het beste welke kinderen uw bijdrage het hardste nodig hebben.
Als u er voor open staat, zult u beslist bij Vietnamezen thuis worden uitgenodigd. Vaak krijgt u daarbij iets te eten of te drinken. Het is bepaald niet de bedoeling hiervoor bij vertrek te betalen, dring hier niet op aan. Beter is het om wat fruit of bloemen of een ander geschenk voor uw gastheer of gastvrouw te kopen. Ook is het leuk om een mapje met foto's van uw familieleden, werk- en woonomgeving te kunnen tonen, dit stimuleert het contact met de bevolking enorm.

Visitekaartjes

Vietnamezen zijn er dol op bij allerlei gelegenheden visitekaartjes uit te wisselen, dus reizigers wordt geadviseerd deze mee te brengen. Het is ook mogelijk om in Vietnam eenvoudige naamkaartjes te laten drukken.

Bovenkant pagina


Geldzaken

Valuta en betaalmiddelen

De munteenheid van Vietnam is de dong (afgekort d of VND). De wisselkoers is circa 26.000 dong voor een euro en circa 23.000 dong voor een Amerikaanse dollar. De Vietcombank, de grootste staatsbank van Vietnam, publiceert dagelijks actuele valutakoersen.
Vietnam heeft bankbiljetten van 500.000, 200.000, 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5000, 2000, 1000 en 500 dong. In het verleden kende het land ook munten, maar deze zijn uit de roulatie genomen.
Officieel moeten alle betalingen in dong plaatsvinden, maar sommige restaurants en winkels accepteren dollars. Vooral bij grotere bedragen is dat praktisch vanwege alle nullen bij de dong. Meestal – en zo u wilt altijd – betaalt u echter in dong, dollars heeft u nergens echt nodig.
Geldautomaten (Automated Teller Machines, ATMís) zijn beschikbaar in alle grote steden en op luchthavens. Dat is de veiligste en goedkoopste manier om aan Vietnamees geld te komen. Uw bankpas dient geactiveerd te zijn voor gebruik buiten Europa. De geldautomaten van een aantal lokale banken beperken de gelduitgifte tot omgerekend minder dan 100 euro of accepteren geen buitenlandse bankpassen. Dollars kunt u nergens in Vietnam pinnen.
Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in de steden. Sommige winkels en restaurants brengen hiervoor kosten in rekening. Bij de meeste banken kan met een creditcard contant geld worden verkregen.
Contant geld kunt u bij banken, wisselkantoren en sommige hotels omwisselen voor dong. Voor grote coupures is de koers iets hoger dan voor kleine coupures. Verouderde of beschadigde biljetten worden doorgaans niet geaccepteerd, neem deze ook niet aan als wisselgeld. Zwart wisselen is ongebruikelijk en biedt zelden een betere koers.
Het uitvoeren van dong is niet toegestaan; de munt is buiten Vietnam ook niet inwisselbaar. Bij vertrek kunt u op het vliegveld dong terug wisselen, maar het is makkelijker niets over te houden.

Prijzen

Vietnam is een goedkoop land, vrijwel alles is goedkoper dan u thuis gewend bent. Door inflatie en hoge grondprijzen vallen sommige diensten toch duurder uit dan u misschien zou verwachten. Voor hetzelfde product betaalt u in de grote steden soms aanmerkelijk meer dan op het platteland. Sporadisch moeten buitenlanders meer betalen dan Vietnamezen.

Afdingen

In kleine winkels en op markten is afdingen gebruikelijk, maar minder dan in andere Aziatische landen. Verwacht hooguit tien à twintig procent korting. Misschien nog iets meer als u ís ochtends de eerste klant bent, maar zelden of nooit de helft van de vraagprijs. U heeft het meeste succes als u blijft lachen en aanstalten maakt om de winkel te verlaten.

Fooien

In een land waar veel mensen slechts een paar honderd euro per maand verdienen, wordt een fooi voor een goede service op prijs gesteld. Hoewel voorheen een ongebruikelijk fenomeen, raken Vietnamezen er steeds meer aan gewend. Biljetten van 10.000 of 20.000 dong of 1 dollar zijn geschikt als fooitje voor obers, kofferjongens, kamermeisjes e.d. Geef liever geen 1000 of 2000 dong fooi. Een service charge die in sommige restaurants aan de rekening wordt toegevoegd, komt vaak ten goede aan de eigenaar, niet aan het personeel. Bij een bezoek aan een pagode is het gebruikelijk een donatie te maken.

Bovenkant pagina


Communicatie

Telefonie

Vanuit vrijwel ieder hotel en postkantoor kunt u direct naar het buitenland telefoneren. Dit kost circa één euro per minuut, met een minimumtarief van een minuut. Let op: na vier keer de wacht- of ingesprektoon te hebben gehoord, dient u gewoonlijk het minimumtarief te betalen. Leg dus tijdig de hoorn op de haak als er niet wordt opgenomen!
Vrijwel alle meegebrachte mobiele telefoons werken op het Vietnamese netwerk, maar niet alle prepaidkaarten. Het bereik beperkt zich tot de stedelijke gebieden. Als uw mobiele telefoon in Vietnam werkt, kunt u er natuurlijk ook mee gebeld worden. Tip: spreek met thuisblijvers een tijd af waarop u uw telefoon aanzet (denk aan het tijdverschil). De beller betaalt de gesprekskosten in Nederland of België en u betaalt de gesprekskosten naar Vietnam, die hoger zijn dan via een vaste lijn.
Verwacht u veel te bellen of gebeld te worden, overweeg dan de aanschaf van een Vietnamees mobiel nummer. Een simkaart is eenvoudig verkrijgbaar in een van de vele belwinkels.
Het internationale toegangsnummer van Vietnam is 84. Het internationale toegangsnummer van Nederland is 31 en van België 32. Voor een nummer in Amsterdam kiest u 00 31 20 gevolgd door het abonneenummer.

Internet en televisie

De meeste hotels en restaurants bieden hun gasten wifi aan, in het algemeen gratis. Satelliettelevisie treft u in vrijwel elke hotelkamer aan.

Post

Post naar Europa doet er een à twee weken over, langer is uitzonderlijk. Het is het snelst om uw ansichtkaarten in Ho Chi Minh City of Hanoi te posten op een postkantoor of af te geven bij de hotelreceptie.

Bovenkant pagina


De Vietnamese keuken

Eten

Vietnamese eten smaakt niet alleen heerlijk, het ziet er vaak ook prachtig uit. Ingrediënten zijn precies op maat gesneden en de gerechten worden in mooie patronen op schalen geserveerd. Vooral het eten uit de stad Hue is hierom beroemd.
Hoewel sommige restaurants maar een of enkele gerechten serveren, biedt de Vietnamese keuken erg veel keus. De meeste gerechten zijn niet al te scherp. Het basisgerecht van iedere maaltijd is rijst (com) of vermicelli (bun of noodles) waarbij vis of vlees wordt gegeten, vaak ook allebei. Vietnamezen eten ook veel soep (pho) en stokbrood (banh mi). Boeddhistische Vietnamezen eten soms vegetarisch, vooral bij volle maan. In de buurt van pagodes zijn vaak prima vegetarische eethuisjes te vinden.
Het is gebruikelijk dat u gerechten deelt met uw disgenoten. Uit rijstkommen eten Vietnamezen met stokjes en het is handig hier ervaring mee op te doen. Van een bord eten ze echter met een lepel. Vorken en vooral messen zijn zeldzaam. Vietnamezen hebben er geen problemen mee als er eten overblijft, maar er bestaat geen gewoonte iets op tafel te laten staan, zoals in sommige andere landen. Wel wordt u geacht alles op te eten wat u in uw kom heeft gedaan. Leg uw stokjes plat op uw kom als u voldoende heeft gehad. Laat ze nooit rechtop in overgebleven eten staan, want dan doen ze Vietnamezen denken aan wierookstokjes die voor overledenen worden gebrand.

Drinken

De keus aan dranken is beperkter. Aanbevolen dorstlessers in Vietnam zijn: (ijs)thee, (ijs)koffie, limoensap, sinaasappelsap, verse kokosnootmelk, vruchten shakes, frisdrank, Vietnamees bier (333, Saigon, Halida, Huda) of buitenlands bier. Wijn staat ook vaak op de kaart, maar is verhoudingsgewijs duur. Mineraalwater is volop verkrijgbaar, in zowel kleine als grote flessen (zie ook de paragraaf Drinkwater).

Restaurants

Vraag in restaurants altijd naar een menukaart met prijzen, dit om teleurstellingen bij het afrekenen te voorkomen. Vooral vis en schaaldieren kunnen in de steden duur zijn, in tegenstelling tot plaatsen aan de kust. Met uw hand in de lucht schrijven is het gebaar om de ober om de rekening te vragen.

Bovenkant pagina


Gezondheid

Preventie

In de tropen is niet malaria of buiktyfus de grootste vijand van uw gezondheid, maar de zon. Bescherm u goed met kleding, een petje en zonnebrandcrème. Trek een oud T-shirt aan als u gaat snorkelen.
Om uitdroging te voorkomen moet u steeds veel blijven drinken, water uit flessen is het veiligst (zie ook de paragraaf Drinkwater). Extra zout bij het eten voorkomt ook uitdroging, alcohol juist niet. Wees voorzichtig met ijskoude dranken, niet goed doorbakken of lang bewaard eten van stalletjes op straat. Vooral de eerste dagen van uw reis moet uw lichaam erg wennen aan de nieuwe omgeving.
Zorg er voor dat u fit blijft! Wissel vermoeiende reisdagen af met vrije (mid)dagen.
Vaccinaties zijn voor Vietnam niet verplicht, maar worden aanbevolen tegen DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A (Geelzucht) en Buiktyfus (bij een verblijf langer dan enkele weken). Reizigers die slechts korte tijd in Vietnam verblijven worden doorgaans geen andere vaccinaties geadviseerd (bijv. hepatitis B, Japanse encephalitis, hondsdolheid, bof en mazelen). Er bestaat nog geen vaccinatie tegen knokkelkoorts (dengue fever).
Inlichtingen over actuele risico's kunt u inwinnen bij uw plaatselijke GGD of een andere medische specialist. Als u bent ingeënt is het raadzaam uw inentingsboekje mee te nemen.
Als u essentiële medicijnen moet gebruiken, is het aan te raden een dubbele dosis mee te brengen en te verdelen over uw eigen bagage en die van een reisgenoot. Het is ook aan te raden een Engels- en Franstalige beschrijving van de samenstelling van uw medicijnen mee te nemen en/of een medisch paspoort.
Malaria komt sporadisch voor in Vietnam, vooral in afgelegen, bergachtige gebieden waar etnische minderheden leven. Er bestaat geen eenduidige kaart met risicogebieden, vermoedelijk doordat het aantal gerapporteerde malariagevallen zo laag is. Het Malaria Atlas Project, de Wereldgezondheidsorganisatie en Vaccinaties op Reis tonen grotendeels dezelfde risicogebieden, maar zijn bijvoorbeeld niet consistent over het eiland Phu Quoc.
Voor preventieve medicijnen dient u altijd medisch advies in te winnen, waarbij de risico's in uw reisprogramma worden afgezet tegen de kans op resistentie en vervelende bijwerkingen. Ter oriëntatie is het algemeen kunt u gebruik maken van het geldende advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Als u een hoge leeftijd heeft, zwanger bent of specifieke medische problemen heeft, zult u vermoedelijk de malariagebieden willen vermijden, wat heel goed kan in Vietnam.
U kunt muggen weren, en daarmee malaria voorkomen door 's avonds bedekkende kleding te dragen (lange mouwen, lange broek, sokken). Smeer muggenmelk op de onbedekte huid. Heeft uw kamer geen airconditioning, gebruik dan een goed ingestopt muskietennet. Bezoekers van etnische dorpen moeten zelf een degelijk, geïmpregneerd muskietennet meenemen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan malaria goed behandeld worden, vooral met plantaardige, Vietnamese geneesmiddelen. Beginnende malaria voelt vaak als een snel opkomende koorts met griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn. Lang niet alle opkomende koorts hoeft echter malaria te betekenen. Bij twijfel moet u altijd uw bloed laten onderzoeken, wat in vrijwel elk districtsziekenhuis in Vietnam goed mogelijk is.

Genezing

Voor minder ernstige kwalen is het verstandig pleisters, jodium en aspirine mee te nemen. Ook Oral Rehydration Salts (ORS) en middelen tegen insecten, insectenbeten, verstopping en eventueel wagenziekte worden aangeraden.
Door de warmte of het onbekende eten kunt u last krijgen van diarree. Dit heeft direct verlies van water en uitdroging tot gevolg. U kunt diarree verhelpen door veel te drinken en/of Oral Rehydration Salts te nemen. Laatstgenoemde kunt u ook zelf maken van een liter water, een vijf lepels suiker en een lepel zout. Voorts kunt u loperamide te slikken (merknamen onder meer Diacure en Diarem) en regelmatig een beetje eten. Wees terughoudend met loperamide om het tegenovergestelde effect, verstopping, te voorkomen. Norit wordt tegenwoordig niet meer aangeraden, tenzij een giftige stof is ingenomen.
In afgelegen gebieden kunt u worden gebeten door een hond of ander dier dat aan hondsdolheid lijdt, maar de kans hierop is bijzonder klein. Hondsdolle honden kwijlen overmatig en gedragen zich woest. Mocht u door een hond met dergelijke kenmerken worden gebeten, dan dient u de wond direct met veel water en zeep te reinigen en een arts te raadplegen voor een vaccin of antiserum.
In een groeiend aantal steden zijn ziekenhuizen die aan Westerse maatstaven voldoen.

Drinkwater

Drink geen kraanwater, tenzij in uw hotel uitdrukkelijk staat aangegeven dat het gezuiverd is (drinkable of potable). Tanden poetsen met kraanwater is voor de meeste reizigers geen probleem, maar doe dit nooit in een overstroomd gebied. Mineraalwater is volop verkrijgbaar. Koop alleen goed verzegelde flessen. Met ijsklontjes dient u voorzichtig te zijn, vooral de eerste dagen van uw reis. In de steden is ijs doorgaans betrouwbaar.

Bovenkant pagina


Meer over Vietnam

Klimaat

In Vietnam is het altijd wel ergens mooi en altijd wel ergens slecht weer. Er is dus geen optimale periode om naar Vietnam te gaan, al bieden maart en december de beste kans op goed weer voor reizen door het hele land.
 • Het noorden kent vier jaargetijden. 's Zomers is het er warm en 's winters koel. In de bergen kan het zelfs koud zijn. Regentijd: juni-september.
 • Het centrum heeft een soortgelijk klimaat als het zuiden, maar kampt in het najaar soms met slecht weer als gevolg van stormen op zee (midden-oktober tot midden-december). Dit kan overlast voor reizigers opleveren. Regentijd: september-december.
 • Het zuiden heeft een tropisch klimaat, het is er dus vaak warm en vochtig. Regentijd: mei-november, natste tijd juni-september.

 • klimaat tabel vietnam

  Taal

  De voertaal is Vietnamees, een gecompliceerde toontaal met verschillende dialecten maar een eenvoudige grammatica. Er is een boekje op de markt met handige woordenlijsten en uitleg over de uitspraak. Steeds meer Vietnamezen spreken Engels, of willen het graag van u leren! Ouderen spreken soms Frans, maar ook jongeren leren deze taal weer. Bergvolken hebben hun eigen talen.

  Cultuurverschillen

  Vietnamezen verontschuldigen zich door te glimlachen, zelden door sorry te zeggen. Ook nee zeggen ze niet graag, ze menen dat dit tot gezichtsverlies leidt. Formuleer uw vragen dus altijd zo dat een positief antwoord mogelijk is. Kritiek in de vorm van een grapje is het meest effectief, directe confrontatie het minst.
  Niet getrouwd zijn en/of geen kinderen hebben duidt in Vietnamese ogen op een groot ongeluk. Daarom kunt u beter aangeven nog niet getrouwd te zijn, of de waarheid in het midden laten.
  Om de juiste aanspreektitel te kunnen bepalen, is het onder Vietnamezen gebruikelijk bij kennismaking naar elkaars leeftijd te vragen. Ofschoon deze noodzaak ontbreekt tijdens een gesprek in een buitenlandse taal wordt dezelfde vraag uit gewoonte (of beleefdheid!) ook regelmatig aan buitenlanders gesteld.
  Het is niet gebruikelijk om een Vietnamese vrouw ter kennismaking of begroeting een hand te geven, een knikje en een glimlach volstaat. In het openbaar zoenen, bijvoorbeeld ten afscheid, stellen Vietnamezen niet op prijs. Topless of naakt zwemmen of zonnen brengt Vietnamezen in grote verlegenheid en is ongepast.
  Als u in een pagode wordt uitgenodigd om op de grond te gaan zitten, zorg dan dat uw voeten nooit naar een Boeddhabeeld wijzen. Vrouwen mogen een monnik nooit aanraken.

  Tijdverschil

  De lokale tijd is UTC (of GMT) plus 7. Dit betekent dat het in Vietnam zes uur later is dan in West-Europa. Vietnam kent geen zomertijd, dus van eind maart tot en met eind oktober is het tijdverschil maar vijf uur.

  Elektriciteit

  Elektriciteit heeft een spanning van 220 volt (50 Hz). Stroomonderbrekingen kunnen voorkomen. Het voltage is niet altijd stabiel, daarom hebben veel gebouwen stabilisatie-apparatuur. Alleen in de betere hotels zijn de stopcontacten geaard. Een adapter is doorgaans niet nodig.

  Openingstijden

  Banken en kantoren zijn op werkdagen open van 08:00 tot 11:30 uur en van 13:00 tot 16:00 uur. Op zaterdag zijn ook de meeste banken open, kantoren niet. Postkantoren zijn zeven dagen per week tot 21:00 uur open. Privéwinkels lijken altijd open. Alle tijden zijn in Vietnam bij benadering. Op maandag zijn veel musea gesloten.

  Nationale feestdagen

  Het dagelijks leven van Vietnam ligt grotendeels stil op onderstaande feestdagen:
 • 1 januari: Nieuwjaar volgens de Gregoriaanse kalender, van geringe betekenis voor Vietnamezen.
 • Eind januari of februari: Tet, Nieuwjaar volgens de maankalender, van grote betekenis voor Vietnamezen, duurt drie dagen en aansluitend nemen velen vakantie. De komende jaren valt Tet op 25 januari 2020 en 12 februari 2021.
 • Medio april: Herdenking van de Hung Koningen, de stichters van Vietnam. Sinds 2007 een nationale feestdag op dag 10 van maand 3 van de maankalender. De komende jaren is dat op 2 april 2020 en 21 april 2021.
 • 30 april: Bevrijdingsdag (1975).
 • 1 mei: Dag van de Arbeid.
 • 2 september: Onafhankelijkheidsdag (1945).

  Verder kent Vietnam een grote verscheidenheid aan (religieuze) feestdagen en (lokale) festivals. Onderstaande data zijn ook belangrijk in Vietnam, maar geen officiële vrije dagen:
 • 19 mei: Herdenking van de geboorte van Ho Chi Minh (1890).
 • 3 september: Herdenking van de dood van Ho Chi Minh (1969).

  Verkeer

  In grote steden zijn de straten vaak overvol met gemotoriseerd verkeer, vooral brommers. Roekeloos rijgedrag, verkeersovertredingen en gebrekkig onderhoud aan de voertuigen is de oorzaak van een groot aantal verkeersongelukken. Steek als voetganger langzaam, maar resoluut de straat over. Het verkeer houdt overwegend rechts.

  Taxi

  Taxiís zijn goedkoop en volop beschikbaar. Een kort ritje door het centrum kost meestal niet meer dan 20 ŗ 50.000 dong, met een basistarief van ca. 15.000 dong. Vooraf met de chauffeur een prijs afspreken werkt niet in uw voordeel, de meter is beter. Taxichauffeurs spreken zelden Engels en hebben niet altijd wisselgeld. Bekende taxibedrijven zijn Mai Linh en Vinasun. Kleine, onafhankelijke taxi's zijn niet altijd betrouwbaar en kunt u beter mijden. Mocht een taxichauffeur zich incorrect gedragen, maak dan aanstalten het taxinummer en de naam van de chauffeur op te schrijven. Tip: neem een visitekaartje van uw hotel mee en toon dit aan de chauffeur.

  Cyclo

  Een cyclo (fietstaxi, riksja) is milieuvriendelijk, biedt een bijzonder directe kijk op de stad en verschaft werkgelegenheid in een land met hoge werkloosheid. Maar sommige reizigers vinden het een oncomfortabel, neokoloniaal vervoermiddel. Hoe u er ook over denkt, houd rekening met onderstaande waarschuwingen als u een ritje met een cyclo wilt maken:
 • Spreek vooraf een prijs af. Doorgaans, maar niet altijd, valt er wat van de vraagprijs af te dingen. Bemiddeling door een gids of bevriende Vietnamees kan schelen. Prijzen variëren, vanaf 50.000 dong voor een ritje of 100.000 dong per uur.
 • Draag geen spullen van waarde bij u, want u bent een dankbare prooi van tasjesdieven op brommers. Een hand- of cameratas stevig vasthouden leidt alleen maar tot verwondingen. Stop uw tas zo onzichtbaar mogelijk naast u en leun er op, of ga er desnoods op zitten.
 • Stap pas uit als u zeker weet dat u op uw bestemming bent aangekomen.
 • Stap behoedzaam uit.
 • Gebruik geen cyclo om van of naar een ATM of bank te rijden.
 • Maak alleen bij daglicht gebruik van cyclo's.

 • Overig transport

  Ondanks de slechte wegen reizen de meeste reizigers per huurbus of -auto, die altijd door een Vietnamese chauffeur wordt bestuurd. De kwaliteit van het openbare busnet varieert van acceptabel tot slecht en ronduit gevaarlijk.
  Vliegen is een goed alternatief voor vervoer over land. Vietnam Airlines vliegt uitsluitend met Westers materieel (Boeing, Airbus, ATR en Fokker). Alle binnenlandse vluchten zijn rookvrij. Op het vliegveld worden reizigers soms per bus van het vliegtuig naar de terminal gebracht.
  De trein biedt de beste uitzichten, maar is langzaam en niet altijd even comfortabel. Intercity-treinen zijn rookvrij, stoptreinen niet.
  Avontuurlijke reizigers maken ook gebruik van de fiets (huur circa 1-3 euro per dag), brommer (huur circa 4-7 euro per dag) of motor (huur circa 10-20 euro per dag). Geef nooit een paspoort of rijbewijs als borg.

  Bagagestickers

  Als u een binnenlandse vlucht maakt, bewaar dan uw bagagestickers (baggage claim tags), bevestigd op uw ticket. Bij de uitgang van de hal wordt het nummer op uw kofferlabel met de bagagesticker vergeleken.

  Bovenkant pagina


           get adobe reader


  © 2001-2020 Copyright tekst en illustraties Vietnam Journey B.V. Alle rechten voorbehouden. Overname niet toegestaan.