Reisbureau Vietnam Journey
 Individuele Vietnamreizen
» Emerging Vietnam 7 dagen
» Vietnam Panorama 9 dagen
» Vietnam Heritage 11 dagen
» Vietnam Variety 13 dagen
» Vietnam Experience15 dagen
» Hotels
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

 Individuele Fietstochten
» Delta Discovery 3 dagen
» Delta Discovery 4 dagen
» Delta Discovery 6 dagen
» Delta Discovery 8 dagen
» Delta Discovery Eco 4 dagen
» Delta Discovery Eco 7 dagen
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers

 Groepsreis op maat
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

Reisinformatie Vietnam
» Sfeer proeven
» Reisinformatie
» Reisverhalen
» Reisboeken
» Veelgestelde vragen
» Visum
» Ambassade
» Geld
» Duiken
» Links

Reisbestemmingen Vietnam
» Cultuur
» Natuur
» Steden
» Strand
» Bergvolken
» Meer bestemmingen
» Cambodja
» Laos

Gratis
» Gratis fietsroutes
» Gratis nieuwsbrief

Over Vietnam Journey
» Introductie
» De 10 voordelen
» Projecten met een goed doel
» Reactie
» Home

Vietnam Journey in de pers

Reisverhaal Vietnam

Phong Nha, heiligdom en schuilplaats

Door Karin Vlug

Phong Nha Grotten VietnamNa de prachtige baai van Halong heeft Vietnam sinds kort een tweede natuurmonument op de lijst van Unesco staan: de grotten van Phong Nha. Naast de drie culturele monumenten - de oude stad Hoi An, de keizerlijke monumenten in Hué en de heilige plaats My Son - heeft het land nu een vijfde wereldwijd erkend en beschermd monument.

Het grottencomplex van Phong Nha is groot en ademt een sfeer van historie uit. Voor veel gelovige Vietnamezen is Phong Nha een belangrijke heilige plaats, maar ook een plek waar hevige strijd met de Amerikanen werd geleverd.
Veel grotten zijn min of meer hetzelfde, met stalactieten en stalagmieten in mysterieuze vormen en een vochtige atmosfeer. Maar om de bovenste grot van Phong Nha te bereiken moet je eerst een prestatie van formaat leveren door naar het hoogste punt te klimmen.
Op ruim 800 meter hoogte kun je een kijkje nemen in de grot waar gedurende de 9de en 10de eeuw de Cham boeddhistische heiligdommen hebben gebouwd. De resten van hun altaren en inscripties zijn er nog te zien.
De Cham zijn etnisch verwant aan de Javanen en hadden hun centrum in de buurt van het huidige Danang. Uit bronnen blijkt dat hun rijk Lin-yi vanaf de 2de eeuw bestond. Het rijk werd door de bevolking zelf Champa genoemd. In de 18de eeuw stierf de laatste Cham koning en vele Cham namen hun toevlucht tot het buurland Cambodja.
Phong Nha Grotten VietnamVanaf het hoogste punt van het grottencomplex kun je kilometers ver kijken en schijnbaar genieten van een ongerept uitzicht, maar dat is betrekkelijk. Hier zie je namelijk ook midden in de rijstvelden de kraters die herinneren aan de allesvernietigende oorlog tegen de Amerikanen. Zware bombardementen hebben enorme schade aangericht en vele soldaten en burgers verloren het leven. Als je niet weet dat de oorlog hier zo hevig gewoed heeft, denk je uitzicht te hebben op heel veel keurig ronde visvijvers. De herinnering aan de oorlog wordt nog intenser en tastbaarder als je een bezoek brengt aan de grot onder de berg. Per boot kun je net onder een lage toegangspoort doorvaren, waarna je terechtkomt in een lange gang. Elke paar honderd meter zie je links en rechts enorme zandvlakten. De Vietnamese vrouw die op Venetiaanse wijze de boot vooruit beweegt, vertelt dat vele tienduizenden Vietnamese soldaten zich tijdens de bombardementen in deze grot schuilhielden. De boot legt aan voor een korte wandeling op de kleiachtige vlakte waar de soldaten sliepen, kookten en wachtten tot de kust weer veilig was.
Phong Nha Grotten VietnamHoe kom je in Phong Nha? Als je vanuit Hué in noordelijke richting de weg naar Dong Hoi neemt, kom je uit bij het plaatsje Son Trach in de provincie Quang Binh. Je bent dan zon 160 kilometer verder. Hier liggen de grotten van Phong Nha.
Dong Hoi is de hoofdstad van de provincie. Ook hier is in de oorlog veel schade aangericht door Amerikaanse bombardementen. Veel toeristen kom je er niet tegen. Slechts een enkeling die over de weg van Hué naar Hanoi reist, bezoekt Dong Hoi. Toch zijn er opvallend veel hotels met uitzicht over de Zuid-Chinese Zee en aan het prachtige strand kun je uitgebreid genieten van een overheerlijke vismaaltijd.

© Copyright tekst Karin Vlug, foto's Roland Dettmeijer.
Alle rechten voorbehouden. Overname niet toegestaan.

Dit reisverhaal werd eerder gepubliceerd in het AZIË Magazine.

Karin Vlug werkt voor het Medisch Comité Nederland-Vietnam in Amsterdam. Sinds de oprichting in 1968, tijdens de Vietnam-oorlog, geeft het MCNV materiële hulp aan de inwoners van Vietnam. In de loop der jaren is het accent in de hulpverlening verschoven naar het trainen, adviseren en begeleiden van lokale gezondheidsorganisaties. Het MCNV werkt vanuit Amsterdam en Hanoi.

Terug naar het overzicht reisverhalen

Bovenkant pagina