Reisbureau Vietnam Journey
 Individuele Vietnamreizen
» Emerging Vietnam 7 dagen
» Vietnam Panorama 9 dagen
» Vietnam Heritage 11 dagen
» Vietnam Variety 13 dagen
» Vietnam Experience15 dagen
» Hotels
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

 Individuele Fietstochten
» Delta Discovery 3 dagen
» Delta Discovery 4 dagen
» Delta Discovery 6 dagen
» Delta Discovery 8 dagen
» Delta Discovery Eco 4 dagen
» Delta Discovery Eco 7 dagen
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers

 Groepsreis op maat
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

Reisinformatie Vietnam
» Sfeer proeven
» Reisinformatie
» Reisverhalen
» Reisboeken
» Veelgestelde vragen
» Visum
» Ambassade
» Geld
» Duiken
» Links

Reisbestemmingen Vietnam
» Cultuur
» Natuur
» Steden
» Strand
» Bergvolken
» Meer bestemmingen
» Cambodja
» Laos

Gratis
» Gratis fietsroutes
» Gratis nieuwsbrief

Over Vietnam Journey
» Introductie
» De 10 voordelen
» Projecten met een goed doel
» Reactie
» Home

Vietnam Journey in de pers

Reisverhaal Vietnam

Natuur met toekomst

Door Laurens van Kol

Nationaal Park Bach Ma VietnamTussen de voormalige keizersstad Hue en de havenstad Danang ligt het plaatsje Cau Hai, direct aan de gelijknamige lagune. Vrijwel iedereen die Vietnam bezoekt rijdt hier doorheen, over de weg of met de trein. De ingang van het nationale natuurpark Bach Ma is slechts drie kilometer van Cau Hai verwijderd.
Het park is uitstekend met eigen of openbaar vervoer bereikbaar. Het leukst is de stoptrein. Op het 100 kilometer lange traject tussen Hue en Danang is het vier uur lang genieten geblazen. Na het vertrek uit Hue tuft de trein door een lieflijk landschap waar boeren hun land bewerken tussen majestueuze bergen en een kalme binnenzee. Maar schijn bedriegt: de lage daken wijzen op de risico's die de tyfoons hier jaarlijks brengen. Na de Cau Hai-lagune volgt een fraaie lus om de baai van Lang Co, waar ook een uitnodigend strand ligt.
Schitterende uitzichten lossen elkaar in hoog tempo af. Aan de linkerkant slaan de golven zich kapot op de rotsige kust, aan de rechterkant lijkt de trein te moeten bukken voor de takken die uit het bos steken. Alleen de pieken van de Wolkenpas krijg je niet te zien, die spelen overdag verstoppertje achter een dik pak wolken. Met talloze bruggen, tunnels en enkele parelwitte stranden en geelgroene rijstvelden is dit zonder twijfel de meeste gevarieerde route in Vietnam.
Het natuurpark Park Bach Ma ligt in centraal-Vietnam en maakt deel uit van dezelfde bergketen als de Hai Van-pas. Deze zuidelijke uitloper van het Truong Son-gebergte vormt de natuurlijke grens tussen het sub-tropische noorden en tropische zuiden van Vietnam.
De naam Bach Ma (Wit Paard) verwijst naar de wolken die vaak rond de bergtoppen hangen. Volgens omwonende Vietnamezen hebben deze de vorm van een galopperend paard.
Om de zinderende hitte van Hue te ontvluchten, begonnen Franse kolonisten in 1930 met de bouw van enkele villa's in Bach Ma. In enkele jaren groeide dit uit tot een heus bergdorpje van meer dan 100 gebouwen, compleet met hotel, kerk, ziekenboeg en postkantoor. Ook de laatste keizer van Vietnam, Bao Dai, bezat enkele villa's op de berg, hoewel zijn politieke rol toen al was uitgespeeld.
In de jaren 60 gebruikten de Amerikanen Bach Ma als strategische post in hun strijd tegen de Noordvietnamezen. Hiervan zijn thans geen sporen meer zichtbaar, terwijl er van de Franse gebouwen nog wel enkele spookachtige ruïnes staan. In 1988 werd Bach Ma benoemd tot natuurreservaat en in 1991 kreeg het de status van Nationaal Park.

Vier kilometer na de ingang van het park, dus nog in een laaggelegen gedeelte, begint het Pheasant Trail. Rond dit pad leven zeldzame fazantensoorten. De Tri Sao waterval is het einddoel en wordt na ongeveer drie kwartier bereikt. Vlak voor de twee guesthouses bij de top van de berg begint het Rhododendron Trail. Dit pad leidt naar de top van de Rododendron-waterval, een rotspartij met een adembenemend uitzicht. De waterval is zo stijl is dat je het water niet kunt zien vallen. Daarvoor moet je een volgend pad afklauteren, wat flink wat energie vergt.
Het Rododendron Trail sluit aan op het Five-Lake Trail, voorbij de guesthouses. De vijf meren zijn eigenlijk flinke poelen, verbonden door een rivier. Op een warme dag kun je er prima zwemmen. Tussen het eerste en het vijfde meer zijn twee paden, een makkelijk en een moeilijk. Op het moeilijke pad moet je flink klauteren over bemoste rotsen en je af en toe goed vasthouden aan staaldraden die voor bezoekers zijn gespannen. Je wordt beloond met de drie tussenliggende meren die vanaf het makkelijke pad niet te zien zijn. Beide paden zijn dik begroeid met de meest uiteenlopende vegetatie.
Nationaal Park Bach Ma VietnamWie verder de asfaltweg naar boven loopt, komt langs een uitgehouwen trap naar de Zilverwaterval, en uiteindelijk bij het Summit Trail. Deze route leidt naar de top van de berg (1448 meter). Er moet nog een tweede pad zijn van de guesthouses naar de top, waar in de koloniale tijd ook diverse villa's hebben gestaan. Dit Exploration Trail is thans volledig overwoekerd, maar het staat op de nominatie om weer toegankelijk te worden gemaakt. Tot slot is er bij de ingang van het park een weinig gelopen pad naar de Thuy Dien-waterval.
Van de ingang naar de top van het park loopt één asfaltweg. Op deze bochtige, maar goede weg worden uitsluitend jeeps en minibusjes van het park toegelaten. Wandelen naar de top is ook toegestaan, dat duurt vier à vijf uur. Iets onder de top, op 1200 meter hoogte, zijn twee eenvoudige guesthouses. Een voormalige Franse pension wordt herbouwd en gaat later dit jaar open. Een overnachting in het park is aan te raden.

© Copyright tekst en illustraties Laurens van Kol.
Alle rechten voorbehouden. Overname niet toegestaan.

Dit reisverhaal werd eerder gepubliceerd in het AZIË Magazine.

Sinds de publicatie van dit artikel is de Exploration Trail is toegankelijk gemaakt.

Terug naar het overzicht reisverhalen

Bovenkant pagina